Ayurvedikus arc,-és testmasszázs


 

AYURVEDA: AZ ÉLET TUDOMÁNYA

Az Ayurveda a tudomány és filozófia ötvözete, amely részletesen foglalkozik a mindennapi egészséghez szükséges testi, szellemi, érzelmi és lelki tulajdonságokkal. Az Ayurveda Brahmá főistentől ( a hindu mitológia szerint a világegyetem teremtője) származik és a Védáknak nevezett szent hindu könyvekből vált ismertté.
Az Ayurveda szó szerinti jelentése: “az élet tudománya”. Maga a szó szanszkrit eredetű, az “ájusz” (élet) és a “vid” (tudomány) szavakból származik
Az “ájusz” a mindennapi élet ismétlődő körforgását szimbolizálja, amelyet a test, az érzékek, a szellem és a lélek képvisel. A “véda” a világra és annak működésére vonatkozó tudást jelképezi.

Az Ayurveda a legősibb, legholisztikusabb gyógymód, ami a Földön létezik. Eredete kb. 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, az ősi Indiába. A Rishik, vagyis a felvilágosult bölcs emberek, az ősi Indiában a Himalája barlangjában meditálva jöttek rá a természet és az univerzum különböző jelenségeinek összefüggéseire. Itt fogalmazták meg és rakták le az Ayurveda alapjait, amelyben felismerték azt, hogy minden betegség eredendően a természet törvényeinek be nem tartásából következik.

Az Ayurveda több, mint egy orvosi tudomány, az Ayurveda „Az Élet Tudománya”. Tekintettel van arra, hogy az embert három egymástól szétválaszthatatlan dolog tartja össze: a TEST, az ELME és a LÉLEK. Az egészség és a jólét pedig nem más, mint e három elválaszthatatlan dolog EGYENSÚLYA ÉS HARMÓNIÁJA.
Ez a felismerés volt a kiindulópontja „Az Élet Tudományára” vonatkozó, olyan rendszer kialakulásának, amely egyszerre veszi figyelembe az egészséges élethez és a jó közérzethez szükséges számos testi, szellemi, érzelmi és lelki tényezőt.

Az Ayurvedát ma már az egész világon ismerik, a WHO és a világ összes kormánya elfogadja, mint a világ első alternatív gyógymódját, mely a belső egységet és a külső szépséget ápolja.

Az Ayurvedikus kozmetikai kezelések megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, amely során az esszenciális olajokat, aromás gyógynövényeket relaxációs masszázs segítségével juttatjuk a bőrbe, mely egyensúlyba hozza a belső szerveket, stimulálja az energiaközpontokat.

A TERMÉSZETES EGYENSÚLY

Az Ayurveda célja a szellem, a test, és a lélek egyensúlyának helyreállítása.

A HÁROM DOSHA

Az Ayurveda filozófiában központi helyet foglal el az a hit, hogy minden emberi lény három- a Dosha- fogalmával azonosított életenergiából épül fel. Minden ember már születésekor rendelkezik azokkal az egyedi jegyekkel, amelyeket a fogantatás pillanatában a szülők Dosha állapota és más tényezők határoznak meg. Mindenki alkatának megfelelő és csak rá jellemző hármas Dosha energiaszinttel látja meg a napvilágot. Az erős szervezet biztosítja a legjobb védelmet a betegségek ellen. Ha a Doshák egyensúlya felborul, például rossz szokásaink, valamilyen étel vagy túlzásba vitt munka miatt, akkor fogékonnyá válunk a betegségekre. Az Ayurveda a szervezet védekezőképességét felhasználva próbálja megelőzni a betegségek kialakulását és visszajuttatni a szervezetet az optimális állapotba.

MIK AZOK A DOSHÁK?

Minden embernek egyedi alkata van, melyet a testben lévő életenergiák- a három Dosha- egyensúlya határoz meg. A három Dosha: Vata, Pitta és Kapha.
A személyiségtípust mindenkinél e három Dosha különböző mértékű aránya határozza meg, ugyanakkor mindenkinél egy vagy esetleg két Dosha dominál.

Vata típus:
A Vata típusúak általában karcsúak, bőrük száraz, szemük kicsi, arcuk szögletes, fogsoruk szabálytalan, ajkuk keskeny. A Vata típusú ember könnyen keresi a pénzt, de könnyen el is költi. Könnyen dönt, de a memóriája bizonytalan. Gyakran álmodik repülésről,futásról, ugrálásról.

Pitta típus:
A Pitta típusúak gyakran szőkék, szeplősek, arcuk szív alakú. Arányos orr és világos szemek jellemzik őket. Fogaik sárgás színűek lehetnek. A Pitta típusúak általában döntésképesek, nyitottak az új ötletekre, mesterei a szavaknak, viszont nem kedvelik a túlterhelést. A Pitta pulzusszáma ugrándozik, hajlamos a szabálytalanságra.

Kapha típus:
A Kapha típusúak bőre zsírosabb lehet az átlagnál. Erős hullámos haj, kék vagy barna szem és erőteljes testalkat jellemzi őket. A Kapha típus toleráns, megbocsátó, nyugodt természetű, hűséges, szerető társ. Kiválóan ösztönzi a környezetében lévőket bármilyen feladat végrehajtására. Nehezen hozhatók ki a sodrukból, mozgásuk lassú és megfontolt.

Személyi jegyek a Vata-Pitta-Kapha típus alapján

Az Ayurveda szerint a három energia Vata, Pitta és Kapha különböző százalékban vannak jelen bennünk. A legtöbb emberben a Dosha-k keveredve találhatók, de belőlük az egyik mindíg domináns.

A Dosha típusok az eszme megszületésekor jöttek létre, kialakulására hatást gyakorol a genetikánk, külső környezetünk, táplálkozásunk és mindennapi tevékenységünk.
Az egyedi típusok ritkák (csak Vata, csak Pitta vagy csak Kapha)

Melyik a mi Dosha-nk?

Az adott típusra jellemző jegyek aránya mindenkinél egyedi. Az Ayurveda hét fő altípust különböztet meg.

A személyi jegyek a Vata-Pitta-Kapha kombináció alapján:

A három fő erő a Vata, Pitta és Kapha különböző erősséggel vannak jelen minden egyénben. Annak ellenére, hogy egészségünk a Dosha-k egyensúlyával teljesedik ki, általában mégis mindíg egy Dosha dominál a szervezetünkben. Ez a tulajdonságunk teszi lehetővé, hogy különbözzünk másoktól. Célunk, hogy az egyensúlyt fenntartsuk, figyelembe véve domináns Dosha-nkat.

 • Vata-Pitta
  Inkább vékonyabb személyek, de nem annyira, mint a tiszta Vata típusok. Nagyon energikusak és idegesek. Majdnem az összes hyperaktív egyén Vata-Pitta típus. Szeretnek kapcsolatot teremteni, barátságosak, szociálisak, nagy szónokok és meggyőző vezetők. Hajlamosak elveszni gondolataikban, mint a tiszta Vata típusok, párosulva a Pitta éleslátásra hajlamos jellemükkel. Ami annyit tesz, hogy nagyon szakképzettek, ügyesek, rendkívül hatékonyak és intelligensek.
 • Pitta-Vata
  A Pitta erőnek köszönhetően kissé testesebbek, mint az előző kategória és sokkal inkább agresszívek és versenyképesek is. Kiváló sportolókat találhatunk meg e Dosha jegyben, mivel ellenállóak és fizikálisan gyorsak. Álláspontjukat mindíg megvédik másokkal szemben, ezért akaratosak is lehetnek. A Pitta fő jellemjegye az agresszivitás, a Vata félelmével párosul, ami annyit jelent, hogy mérsékelten agresszívak és sokszor bizonytalannak érzik magukat különböző helyzetekben. A Pitta erőt mérsékli a Vata intelligens és kreatív jelleme, ezáltal e típus a művészemberekre és kézművesekre jellemző.
 • Pitta-Kapha
  A kombinációk közül itt találjuk meg a legerősebb és a hatalomra törő személyiségeket. A Kapha jegyei ötvöződnek a Pitta jegyeivel és így rendkívül ellenálló személyiségű és testi jellemzőket alakít ki. Ezen erők dominanciájával a sportban és különböző testi munkavégzésben rendkívül rátermett embereket találhatunk. A Pitta-Kapha személyiségjegyűek nagy versenyszellemmel rendelkeznek, ambiciózusak, kicsit agresszívek, de a Kapha energia mérsékli a Pitta tüzességét. Ezek az emberek a leghajlamosabbak az elhízásra, ugyanakkor erejük révén nagyon ritkán lesznek betegek.
 • Kapha-Pitta
  Ez a kombináció nagyon hasonlít az előzőhöz, de a Kapha erő dominanciájának következtében lassúbb és testesebb emberekre jellemző. Jobb izomzati felépítésűek, mint az előző kombináció, de kevésbé mozgékonyak. Ezeknek az embereknek állandó mozgásra van szükségük, egész életükben az elhízás ellen harcolnak, de sajnos sikertelenül. Töbet is esznek, mint a Pitta-Kapha emberek, de az emésztésük is lassú, de másfelől sokkal több energiával rendelkeznek.
 • Vata-Kapha
  Ezt a kombinációt a legnehezebb körülírni és a legritkább is egyben. Ezekre az emberekre az a jellemző, hogy felépítésüket a Vata erők dominálják, vagyis soványak, személyiségük pedig Kapha vagyis nyugodtak és csöndesek. Zsugori, agilis és beszédes embereket találhatunk meg, akik gyakran döntésképtelenek, rendszertelenek. Rájuk egyáltalán nem vonatkozik az a szólás, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Ellentmondóan viselkednek. Nagyon nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnnek, de nyomás alatt kicsúszik lábuk alól a talaj.
 • Kapha-Vata
  Ezt a kombinációt is nehéz jellemezni. A Kapha jegy erősebb hatást gyakorol rájuk, lassúak és nehézkesek. Álmodozó típusúak a Vata erők miatt. Engedékenyek, udvariasak és mivel könnyen lesznek betegek, illetve bizonytalanok így gyakran sebezhetővé válnak. Érzékenyek és könnyen befolyásolhatóak.
 • Vata-Pitta-Kapha
  Ez az ideális állapot, vagyis mind a három Dosha egyensúlyban van, egészségük a legjobb. Sajnos azonban a mai világunkban a mai kor életvitele mellett ilyen emberekkel nem nagyon találkozhatunk.

MASSZÁZS AZ AYURVEDA ELVEI ALAPJÁN

A masszázst, az érintés gyógyító erejét évezredek óta sikerrel alkalmazzák a feszültségek oldására, különböző betegségek gyógyítására. A test és lélek mindennapos terhek alól történő felszabadítására.

Az Ayurvedikus orvostudomány rendkívül átfogó, igen sokféle formára kiterjedő módszerei között nagyon fontos szerepet kapnak a különféle Ayurvedikus masszázsok. A több ezer éves leírások mellett a legújabb kutatások és a modern kor emberének tapasztalatai is igazolják az Ayurvedikus masszázsfajták rendkívül kedvező hatását a testre és a lélekre egyaránt.
Az Ayurevdikus masszázsfajták esetében a speciális masszírozási technikák mellett kiemelkedő szerep jut a különféle masszázsolajoknak és egyéb a masszázs során alkalmazott gyógynövényes készítményeknek. Olyannyira igaz ez, hogy a masszázsfajtákat leíró Ayurvedikus szövegek egyenesen azt vallják, hogy a masszázsolaj megfelelő kiválasztása legalább olyan fontos, mint az alkalmazott masszázstechnika.

Az Ayurvedikus masszázsok bizonyítottan elősegítik:

 • bőrsejtek megújulását
 • az izmok merevségének és a stressz okozta blokknak a feloldását
 • az izületek és a gerinc rugalmasságának növekedését
 • az artériás és nyirokkeringés megélénkülését, a méreganyagok kiürülését
 • a lelki, idegrendszeri panaszok (levertség, depresszió,) enyhülését, megszűnését
 • az erőnlét, vitalitás és a természetes immunitás növekedését
 • csökkentik az öregedés hatásait
 • elősegíti a jó alvást

Az Ayurvedikus olajmasszázs mára divattá vált Nyugaton is

Az Ayurvedikus masszázs az egyik legjobb módszer a test energiaáramlásának, a méreg- és salakanyag kiválasztásának serkentésére. A bőr masszírozása ösztönzi a vér- és nyirokkeringést, felgyorsítja a méreganyagok kiválasztását. A növényi olaj bőrbe masszírozásával azonnali, közvetett táplálékforrást biztosítunk a szervezetnek.
A masszázs alatt olyan speciális, esszenciális olajokat használunk, amik a különböző Dodha-kra lettek kialakítva, hatásuk egyből beindul, miután az anyagot néhány percig hagytuk pihenni a testen.

Mire jó a kezelés?

A napi kihívások, versengés, a szociális környezetünk okozta stressz, ami a munkahelyünkön, az utcán, a családban megjelenik, mind-mind negatív hatással van képességeinkre, nagyban csökkenti mind a fizikai, mind a szellemi aktivitásunkat és így gyengék és sebezhetőek leszünk. Ezek a szituációk majdnem mind passzívak, agresszívek leszünk tőlük, amik még rontanak az amúgy is rossz helyzetünkön. Az éltető erőnk (Prana) meggyengül és kilép egyensúlyából. Majdnem mindíg a Vata az ami megnövekszik a Pitta és a Kapha kárára. Hát- és izületi fájdalmak, emésztési problémák, száraz és töredezett bőr, hajlam az aggódásra, magas vérnyomás, fejfájás és folyadék visszatartás formájában jelenik meg.
A Panchakarma masszázs ezeket a tüneteket a gyökerénél szünteti meg. A test ellenálló képességét megnöveli, kitisztítja az energia csatornákat, a vendégnek helyreáll az egyensúlya és így az egészség kellemes érzése tölti el.

Címkék:

design & CMS by Webmark